Health Day logo

Facebook

Ρόδι, να το πιεις στο ποτήρι!
Εκτύπωση E-mail

Ο φυσικός χυμός ροδιού είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο φρουτοχυμό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, καθαρίζει τον οργανισμό από τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών, ακόμη και από το κόκκινο κρασί ή άλλους χυμούς.

 

 

 

Γράφει ο Θοδωρής Καλπακίδης

O χυμός του ροδιού περιέχει από 8 έως 20% σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), από 0,3 έως 9% κιτρικό οξύ, τανίνες και βιταμίνη C. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Ιατρική Σχολή, διαπίστωσαν ότι ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, τον χυμό σταφυλιού, του πορτοκαλιού και του βατόμουρου.

Αναστέλλει τις οξειδωτικές διεργασίες στον οργανισμό, λόγω της πλούσιας σύνθεσής του και των φαινολικών ουσιών και δημιουργεί μια ασπίδα ενάντια στον καρκίνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χυμός του ροδιού έχει τουλάχιστον 20% υψηλότερη αντιοξειδωτική δύναμη σε σχέση με άλλα ροφήματα, λειτουργεί αξιόπιστα αδρανοποιώντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας έτσι προστασία κατά πρώτο λόγο από τις καρδιακές νόσους και ορισμένους τύπους καρκίνου. Για την προστασία από τους κινδύνους αυτούς, και για να προστατεύουν τον εαυτό τους από την ασθένεια, οι ιατροί των ΗΠΑ συνιστούν τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού.

O χυμός του ροδιού περιέχει σημαντικές ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης, οργανικά οξέα (με επικράτηση του κιτρικού οξέος), υδατοδιαλυτές πολυφαινόλες και 15 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των έξι απαραίτητων βιταμινών C, Β1, Β2, Ε, Α, PP, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων. Συστήνεται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα. Επίσης, βελτιώνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

O χυμός του ροδιού απορροφάται εξαιρετικά από οργανισμό, διεγείρει την όρεξη, ρυθμίζει τη πεπτική δραστηριότητα και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη. Έχει διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης, συνιστάται να πίνεται, σε συνδυασμό με χυμό καρότου και χυμό τεύτλων.

Είναι γεγονός ότι ο χυμός του ροδιού επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ένα ποτήρι χυμού ροδιού την ημέρα, μπορεί

να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, αναφέρει το περιοδικό Clinical Cancer Research.

Σε ένα τέτοιο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μετά από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 άτομα. Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με καρκίνο

του προστάτη, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Alan Pantuk, προσδιόρισαν σε συμμετέχοντες το επίπεδο του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου). Το PSA είναι δείκτης του όγκου του προστάτη. Σε πολλές περιπτώσεις, το μέγεθος του PSA μπορεί να υποδείξει την επανεμφάνιση του όγκου καθώς και την παρουσία μεταστάσεων.

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη παρουσιάζουν διπλάσια τιμή του PSA μετά από 15 μήνες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, με καθημερινή κατανάλωση ενός μόνο ποτηριού (225 ml) χυμού από ρόδι, παρουσίασαν διπλάσια τιμή PSA, μετά από 54 μήνες.

Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της νόσου σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Λόγω τακτικής κατανάλωσης, ο ασθενής μπορεί να καταπολεμήσει την ασθένειά του, λέει ο Alan Pantuk.

«Ελπίζουμε ότι (η χρήση του χυμού) θα είναι σε θέση να καθυστερήσει την εκτέλεση των άλλων θεραπειών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε

ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας, όπως η ορμονική θεραπεία ή η χημειοθεραπεία που προκαλούν σοβαρές παρενέργειες», - δήλωσε ο

ερευνητής.

O χυμός του ροδιού περιέχει πολλά χρήσιμα στοιχεία - ισοφλαβόνες και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Οι επιστήμονες

δεν γνωρίζουν ακόμα ποια από τα συστατικά του χυμού καταπολεμούν έναν κακοήθη όγκο, ωστόσο γνωρίζουν ότι η ευεργετική επίδραση μπορεί να οφείλεται όχι σε μια συγκεκριμένη ουσία, αλλά στο συνδυασμό τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, σημειώνουν οι ερευνητές, ωστόσο συνιστούν οι ασθενείς να εφαρμόζουν τη θεραπεία με χυμό ροδιού από πολύ νωρίς. Οι έρευνες για τις «μαγικές» ιδιότητες του χυμού ροδιού συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα.

 

Χυμός Ροδιού O’Grae

Τώρα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις εξαιρετικές ιδιότητες του ροδιού, πίνοντας τον φρεσκοστυμμένο χυμό O’Grae. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Προϊόν Αζερμπαϊτζάν. Το ρόδι είναι το εθνικό φρούτο του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί καλλιεργούνται όλες οι ποικιλίες του ροδιού και η ροδιά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά φυτά. Στην Βαβυλώνα, καλλιεργείται εδώ και περισσότερα από 5.000 χιλιάδες χρόνια. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε την ιατρική αξία του ροδιού και το χαρακτήρισε «θαυματουργό καρπό». Διατίθεται από την food & drinks import, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3451533, 210 4812615.