Health Day logo

Διαφήμιση

Facebook

Κοινή Δήλωση Francesco Rocca και Peter Maurer με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Εκτύπωση E-mail

Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πόσοι μύες χρειάζονται για να χαμογελάσει κάποιος.

Κάποιες πηγές λένε 17. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι περίπου 12. Αλλά εντός του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου φημολογείται ότι ξεπερνούν τα 7 δις. Υπό μία άλλη έννοια δηλαδή τα σκληρά εργαζόμενα μυαλά και οι μύες των περίπου 12 εκατομμυρίων υπαλλήλων και εθελοντών μας.

Αγαπητό προσωπικό, αγαπητοί εθελοντές: αυτό το κείμενο απευθύνεται άμεσα σε εσάς.

Κάθε μέρα, συνεργάζεστε με άτομα που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους- κρίσεις, πόλεμο και καταστροφές. Είστε οι πρώτοι ανταποκριτές και οι πρέσβεις της πρώτης γραμμής του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η αυξανόμενη δύναμη και επικοινωνία με το παγκόσμιο δίκτυο επιτυγχάνεται χάριν σε εσάς: σε όλο τον κόσμο, σε επικίνδυνες και ασταθείς περιοχές, η ουδέτερη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη ανθρωπιστική δράση έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθεί σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και το ότι είμαστε υπόχρεοι σε εσάς για το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Το να κάνει κάποιος αυτό που εσείς κάνετε δεν είναι εύκολο. Είστε εκτεθειμένοι σε απειλές και σε επιθέσεις. Κάθε χρόνο, προσωπικό και εθελοντές του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώνονται. Μας στοιχειώνουν οι άδειες θέσεις που αφήνουν πίσω τους.

Παρόλα αυτά το έργο συνεχίζεται. Εργάζεστε σε όλο και πιο παρατεταμένες κρίσεις, με εξαιρετικά περίπλοκη δυναμική. Γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι στους οποίους προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δεν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις για μήνες, αλλά για χρόνια. Κι όμως είστε συνέχεια δίπλα τους. Από την επείγουσα διασωστική βοήθεια μέχρι τα προγράμματα ανάρρωσης και αποκατάστασης, είστε εκεί.

Είστε στη Ζιμπάμπουε, εκπαιδεύοντας αγρότες στην κτηνοτροφία, σε ένα αγροτικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους καρπούς να ανθίστανται παρά τις δύσκολες συνθήκες, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες. Είστε στο Μπαγκλαντές, παρέχοντας στις γυναίκες και στα κορίτσια ηλιακούς φακούς, πολιτισμικά ευαίσθητα ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής για να αποτρέψετε την απομόνωση κατά την εμμηνόρροια. Είστε στην Κόστα Ρίκα, εκπαιδεύοντας σκυλιά να σώζουν ανθρώπους από γκρεμισμένες υποδομές ή κατολισθήσεις. Είστε στη Συρία, όπου μετά από πολλαπλές προσπάθειες, 46 συνοδείες φορτηγών τα οποία μεταφέρουν εκατοντάδες οικογενειακά δέματα και προμήθειες ιατρικού υλικού, έφτασαν εν τέλει σε πληθυσμούς της Ανατολικής Γκούτα.

Αυτές οι ιστορίες είναι γεμάτες καινοτομία και αυθεντικότητα. Δείχνουν επίσης πόσο εργάζονται οι άνθρωποι του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ανθρωπιστικής δράσης. Υποστηρίζετε κοινότητες να ώστε γίνουν φορείς της δικής τους αποκατάστασης. Θέτετε τη γνώση σας στη διάθεση της κοινότητας, ώστε η ίδια να γίνει πιο δυνατή μακροπρόθεσμα.

Με πολλούς τρόπους, προσπαθείτε να μην αντιμετωπίζετε όσα πράττετε ως δουλειά, και αυτό είναι το είδος ανιδιοτέλειας που εκτιμούμε, αυτό το κοινό πάθος, μεταξύ ενός πληθυσμού τόσο διαφορετικού που κάνει το Κίνημά μας τόσο μοναδικό.

Σε αυτούς που λένε ότι ο ανθρωπισμός έχει πεθάνει, τους δώσατε 12 εκατομμύρια παραδείγματα γιατί κάνουν λάθος.

Και αυτό είναι οπωσδήποτε κάτι για το οποίο αξίζει να χαμογελάμε.