Health Day logo

Διαφήμιση

Facebook

Κινδυνεύουν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες
Εκτύπωση E-mail

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των γιατρών και κυρίως των Γονέων των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», παραμένει κλειστό επί 7 μήνες τώρα. Τι κι αν βρέφη και παιδιά αναμένουν για μήνες καρδιακό καθετηριασμό και χειρουργείο με κίνδυνο της ζωής τους; Τι κι αν κάποια νεογνά και βρέφη ταλαιπωρούνται μεταφερόμενα από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο Ωνάσειο για χειρουργείο και επιστροφή αυθημερόν πίσω (και κάποια, δυστυχώς, κατέληξαν);

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όποια νεογνά μεταφέρονται από τις Μονάδες Νεογνών των Νοσοκομείων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» στο Ωνάσειο για χειρουργική επέμβαση, αμέσως μετά το χειρουργείο οδηγούνται πίσω στις Μονάδες με θερμοκοιτίδες, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν βρέφη που έχουν χειρουργηθεί στο Ωνάσειο και επειδή έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα και χρειάζονται εξειδικευμένη και παρατεταμένη νοσηλεία στην Μονάδα Εντατικής, μεταφέρθηκαν στις Μονάδες Εντατικής των Νοσοκομείων Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (δύο απεβίωσαν) και «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» (ένα απεβίωσε).

Όσον αφορά δε τα θωρακοχειρουργικά και ογκολογικά περιστατικά, αυτά απλά δεν αντιμετωπίζονται! Και πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού το Ωνάσειο δεν έχει υποδομές παιδιατρικού νοσοκομείου και δεν διαθέτει παιδιατρικές και νεογνολογικές ειδικότητες! Δεν μπορεί, επομένως, επ’ ουδενί να υποκαταστήσει ένα Τεταρτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, όπως το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Υπάρχει επίσης η φόρτισή του με όγκο περιστατικών που αδυνατεί να καλύψει, όπως η τραγική περίπτωση ασθενούς 20 μηνών, με μη καρδιολογικό πρόβλημα (κατάπιε μπαταρία), που χρειάστηκε αγγειογραφία μετά την αφαίρεση του ξένου σώματος, λόγω αιμορραγίας από τον οισοφάγο. Το Αιμοδυναμικό του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» είναι κλειστό, το Ωνάσειο ήταν απασχολημένο και το παιδί κατέληξε στο ΥΓΕΙΑ. Απεβίωσε λίγο μετά τον καθετηριασμό εκεί. (Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η θνητότητα από κατάποση μπαταρίας είναι 1:2240!). Ακόμη, υπάρχουν παιδιά από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» που περιμένουν για πάνω από 7 μήνες καρδιοχειρουργική επέμβαση στο Ωνάσειο (το ένα νοσηλεύεται όλον αυτόν τον καιρό στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»).

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου προς τους αγωνιούντες γονείς τον Οκτώβριο 2011, ότι το Κέντρο θα ξαναλειτουργήσει αναβαθμισμένο από 21-11-2011, με την προσθήκη 3 νέων καρδιοχειρουργών, που θα προσληφθούν με τάχιστες διαδικασίες, ουδέν ψευδέστερον τούτου. Οι τρεις κενές θέσεις Καρδιοχειρουργών στο Κέντρο παραμένουν κενές, καθώς επίσης και οι 6 κενές θέσεις Καρδιοαναισθησιολόγων!!!

Μάλιστα ο Καρδιοχειρουργός όπως και η (Καρδιο)Αναισθησιολόγος που έχουν καταλάβει θέση Επιμελητού Β’ εδώ και 14 μήνες (από Μάρτιο 2011), δεν έχουν διοριστεί ακόμα και, δυστυχώς, ούτε προβλέπεται να διοριστούν! Η διαδικασία για την πλήρωση της δεύτερης κενής θέσης Επιμελητή Β’ Καρδιοχειρουργικής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (έχουν γίνει οι εισηγήσεις). Τέλος, εκκρεμεί στο Υπουργείο Υγείας η «έγκριση» για προκήρυξη θέσης Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής.

Απορίας άξιο και οξύμωρο είναι ότι διορίστηκε 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές επικουρικός Καρδιοχειρουργός στο Νοσοκομείο, ο οποίος μετά από δύο ημέρες «εργασίας» στο κλειστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στάλθηκε (με απόσπαση;) στο Ωνάσειο.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία και αποδείξεις του εγκλήματος που έχει διενεργηθεί εις βάρος του μοναδικού και πλέον εξειδικευμένου δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, από το συνδυασμό της κακοδιοίκησης, της ψευδούς παραπληροφόρησης και της πλήρους υποταγής στις εντολές για οριζόντιες περικοπές στο ΕΣΥ. Όσο και να θριαμβολογούν στα ΜΜΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο υπουργός Υγείας για περικοπή των δαπανών στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», αυτό που κατόρθωσαν είναι να μετατρέψουν το Παιδοκαρδιοχειρουργικό  Κέντρο σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.